Η ΑΠΟΣΤΟΛΉ ΤΟΥ ΚΟΝ-ΤΊΚΙ



Για του αμύητους, ο κόσμος του Ειρηνικού είναι ατελείωτες παραλίες, ηλιοβασιλέματα και μαγευτικές εικόνες, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ο Ειρηνικός, ο μεγαλύτερος ωκεανός της Γης είναι ένας κόσμος γεμάτος νησιά, που φτάνουν τα 25.000, από τα οποία περίπου τα 15.000 κατοικούνται. Πιστεύεται ότι η Αυστραλία και η Νέα Γουινέα πρωτοκατοικήθηκαν πριν από 40.000 χρόνια, Όταν σ' αυτά έφτασαν κυνηγοί από την Νοτιοανατολική Ασία. Ο υπόλοιπος Νότιος Ειρηνικός κατοικήθηκε πολύ αργότερα. Αποτελεί επιστημονικό παράδοξο πώς οι άνθρωποι του Ειρηνικού χωρίς τεχνητά μέσα διάνυσαν τόσο μεγάλες αποστάσεις από την Μαδαγασκάρη ως το νησί του Πάσχα και από την Χαβάη ως την Νέα Ζηλανδία. Θα πρέπει να γνώριζαν την τεχνική της κατασκευής ανθεκτικών μονόξυλων και της συντήρησης των τροφίμων ώστε να μπορούν να διανύουν

μεγάλες αποστάσεις (πολλές φορές μέχρι 3.000 μιλίων σ'ένα ταξίδι). Ακόμα, θα ήξεραν να προσανατολίζονται με τα άστρα και να εκμεταλλεύονται τις μεταβολές των ρευμάτων που δίνουν το στίγμα του νησιού.

Ο Νορβηγός επιστήμονας Θωρ Χάγιερνταλ, παρατήρησε ότι οι πολιτισμοί των νησιών θυμίζουν σε πολλά πράγματα τους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής. Επίσης, μιλώντας με τους κατοίκους έμαθε για κάποιον πρόγονό τους, που ονομαζόταν Τίκι. Έπειτα, πηγαίνοντας στις ακτές της Νότιας Αμερικής άκουσε για κάποιον πρόγονο των Αμερικάνων Ινδιάνων, τον Κον Τίκι ή Βιρακόχα, που όπως έλεγαν οι μύθοι τους χάθηκε ταξιδεύοντας στον Ειρηνικό με μία σχεδία.



Ο Χάγιερνταλ σκέφτηκε ότι η ομοιότητα των ονομάτων δεν είναι τυχαία και ότι μερικοί τουλάχιστον από τους κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού πρέπει να προέρχονταν από την Αμερική, και όχι μόνο από την Ασία. Για να αποδείξει ότι αυτό μπορούσε να συμβεί, αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι με τα μέσα που διέθεταν οι πρώτοι Πολυνήσιοι λαοί, Ξεκίνησε από το Περού στις 28 Απριλίου του 1947 ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα. Στις 7 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, δηλαδή ύστερα από 101 ημέρες περιπετειώδους ταξιδιού ενάντια στη θάλασσα και στους ανέμους, η σχεδία διαλύθηκε, αλλά ευτυχώς, κοντά στο κατοικημένο νησί Ραρόια.  


Ραρόια

Το ταξίδι αυτό, που έγινε πασίγνωστο στην εποχή του, δεν απέδειξε ότι πράγματι οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού ήρθαν από την Αμερική, Απέδειξε όμως ότι μπορεί να είχαν έρθει, εφόσον το ταξίδι με σχεδία είναι εφικτό. Άλλωστε, έμεινε στην ιστορία σαν ένα μνημείο ανθρώπινου θάρρους και επιστημονικού πάθους.

Διαβάστε εδώ περισσότερα και για άλλα ταξίδια του Θωρ Χάγιερνταλ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις